© UNICEF/UNI330524/Filippov

Във всяка войнанай-много страдат децата

 

ПОМОГНИ НА ДЕЦАТА В УКРАЙНА

Ще ни помогнете да осигурим топли дрехи за дете на възраст до 1 година

ДАРИТЕЛСКА СМЕТКА:
УНИЦЕФ БЪЛГАРИЯ
IBAN: BG34RZBB91551065034919

ВИЖ ОЩЕ НАЧИНИ ЗА ДАРЕНИЕ

Над два милиона деца бежанци oт Украйна са напуснали домовете си в търсене на сигурност и закрила. Те имат нужда от нашата помощ сега!

Децата в Украйна са изправени пред смъртоносна криза. Ескалиращият конфликт в страната представляват директна заплаха за живота и благосъстоянието на 7.5 милиона момчета и момичета в Украйна.

Над 4,5 милиона души са били принудени да избягат от Украйна, а броят им расте с всеки изминал ден. Над 2 милиона са децата, преминали границите в търсене на безопасност. Всяко едно от тях се нуждае от закрила, образование, безопасност и подкрепа.
Особено уязвими са непридружените и разделените от семействата си деца, които пристигат от Украйна, тъй като са изложени на риск от трафик и експлоатация.

От началото на конфликта УНИЦЕФ работи неуморно, за да предостави животоспасяващи програми за децата в Украйна чрез:

  • доставка на чиста питейна вода до зони на конфликта;
  • предоставяне на здравни, хигиенни и образователни материали възможно най-близко до общностите, засегнати от ескалиращия конфликт;
  • психосоциална подкрепа на деца, травмирани от хроничната несигурност и реакция при случаи на насилие и злоупотреба срещу деца от мобилни екипи;
  • подкрепа на деца, разделени от родителите си.

Kак УНИЦЕФ помага на децата и семействата бежанци, които пристигат в България 

За да намалят рисковете, пред които са изправени децата и семействата, и предоставят нужната им подкрепа, УНИЦЕФ и ВКБООН заедно с партньори създават Центрове за подкрепа на деца и семейства бежанци „Blue Dot“ в приемащите страни, включително и в България. 

Центровете “Blue Dot” са безопасни пространства, предоставящи информация, психо-социална подкрепа, правна помощ и други услуги на едно място за пътуващите семейства. Те целят да помогнат за идентифицирането на непридружени и разделени деца и да гарантират тяхната защита от експлоатация, както и да служат като център за достъп до основни услуги и друга подкрепа за уязвимите деца и семейства.

В България скоро ще бъдат разкрити до 5 центъра за подкрепа на деца и семейства бежанци. Първите 3 ще заработят в София, Русе и Дуранкулак.

Психолози, социални работници и юристи ще работят на терен и ще  предоставят подкрепа на бежанците от Украйна в няколко основни направления: 
•    Психосоциална подкрепа;
•    Предоставяне на информация, съвети и съдействие за допълнителна подкрепа и достъп до услуги (медицинска грижа, образование, социални помощи, настаняване и др.);
•    Правна помощ и консултации;
•    Идентифициране на непридружени деца и насочване към системата за закрила  и услуги за деца  в риск;
•    Детски кът за игра и почивка. 

 

© UNICEF/UNI330524/Filippov

 

Всяка секунда едно дете от Украйна става бежанец.  Дари за създаването на Центрове за подкрепа на деца и семейства "Blue Dots" в България.

 

 

Как може да помогнеш:

Бъди БЛАГОДЕТЕЛ онлайн с банкова карта тук.

Направи банково дарение на сметката на УНИЦЕФ България с IBAN: BG34RZBB91551065034919, основание: УКРАЙНА

Изпрати SMS с текст UKRAINA на 1021 и дари 5 лв. еднократно.

 

На 28.02.2022 УНИЦЕФ в България стартира извънредна фондонабирателна кампания за предоставяне на спешна хуманитарна помощ на децата и семействата в Украйна. С подкрепата на дарители и партньори успяхме да наберем над 460 000 лв. в помощ на засегнатите деца и семейства. За периода от началото на ескалирането на конфликта УНИЦЕФ е доставил около 1300 тона животоспасяващи медицински консумативи, чиста вода, санитарно-хигиенни матариали, дрехи, одеяла, образователни комплекти, и други неща от първа необходимост.

*С изпращане на SMS с текст "UKRAINA"/"УКРАЙНА" към кратък номер 1021 потребителят прави  еднократно дарение на стойност 5,00 (пет) лв. за хумнатирната дейност на УНИЦЕФ в отговор на конфликта в Украйна. ДДС не се начислява върху стойността на SMS-а за абонати по договор за услуги с трите мобилни оператора. При потребителите на предплатени услуги върху стойността на SMS-а се начислява ДДС и крайната дължима сума е съответно 6,00 (шест) лв.
Всяко изпратено съобщение към номер 1021 с текст различен от „UKRAINA”/ "УКРАЙНА" се таксува като еднократно дарение от 5,00 (пет) лв. в полза на програмата на УНИЦЕФ за децата в България или като месечен абонамент съгласно Общите условия за дарения на УНИЦЕФ. 

Ако в бъдеще децата засегнати от конфликта в Украйна нямат нужда от хуманитарна помощ, набраните средства ще бъдат пренасочени към програмите на УНИЦЕФ в България или по света в подкрепа на уязвими деца и семейства.

 

Още начини да ни подкрепиш

 
Харесай страницата ни във Facebook
Последвай ни в Instagram
Споделяй нашите статии и идеи с приятелите си
Разкажи на близки и колеги за това, че си наш дарител
Покани компанията си, в която работиш, да стане наш корпоративен партньор